Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Rogaliki z manną i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Troszkę jest z nimi zabawy, ale za to ile przyjemności z jedzenia. Rogaliki są bardzo delikatne, a dzięki masłu mają delikatny maślany posmak.

Rogaliki  z manną i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z manną i kokosem

 

  • Ciasto: 0,5 kg mąki
  • jajko + 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 200 mil ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżko skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli
  • nadzienie: 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki manny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Rogaliki z manną i kokosem
Najpierw zaczyn..do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zaczną pracować. Mąkę przesiewamy s solą, a masło rozpuszczamy i dodajemy olej. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka, wlewamy tłuszcze oraz sypiemy cukier i skórkę pomarańczową. Taką masę wlewamy do mąki i wyrabiamy aż dłoń będzie czysta. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Na mleku gotujemy kaszkę z dodatkiem kokosu, słodzimy do smaku. Studzimy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placki o gr 4 - 5mm , obcinamy krawędzie aby powstał kwadrat 12 x 12 cm. Każdy taki kroimy na pół po przekątnej i mamy trójkąty. Każdy lekko rozciągamy i u jego postawy nakładamy łyżeczkę nadzienia, zwijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy mlekiem lub jajkiem i posypujemy odrobiną cukru. Po 20 min wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach aż się ładnie zarumienią.
Rogaliki  z manną i kokosem
Ciasto powinno postać w temperaturze pokojowej aż podwoi swoją objętość.
Rogaliki  z manną i kokosem
Wałkujemy na placki, a następnie wycinamy kwadraty.
Rogaliki  z manną i kokosem
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem.
Rogaliki  z manną i kokosem
Podczas gotowania z kokosu uwalnia się intensywny kokosowy zapach.