dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Maślankowe ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wilgotne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami oraz z brzoskwiniową galaretką.

Maślankowe ciasto z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślankowe ciasto z brzoskwiniami

 

  • 3 jajka
  • 1 szkl maślanki
  • 1/2 szkl oleju
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 - 5 brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Maślankowe ciasto z brzoskwiniami
Do miski dodajemy jajka cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól wlewamy maślankę, olej. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu układamy cząstki obranych brzoskwiń. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody i studzimy. Tężejącą galaretkę wlewamy na ciasto. Całość schładzamy do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego!
Maślankowe ciasto z brzoskwiniami
Wszystkie składniki ciasta dokłądnie mieszamy ze sobą.
Maślankowe ciasto z brzoskwiniami
Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki.
Maślankowe ciasto z brzoskwiniami
Na cieście układmay równomiernie cząstki brzoskwiń.
Maślankowe ciasto z brzoskwiniami
Upieczone ciasto zalewamy tężejącą galaretką.

Tagi:

jajko jajka