Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lody na patyku z cukinii i truskawek z dodatkiem maślanki.

Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe
Na rozgrzaną patelnię wlać miód i sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż płyn zacznie się mocno pienić i zmieniać kolor na brązowy. Cukinię obrać i pokroić w małą kostkę (bez pestek). Wrzucić ją na patelnię i wymieszać. Smażyć tak długo, aż cukinia zmięknie, a większość płynu odparuje. Cukinię ostudzić i przełożyć do miski blendera. Dodać do niej zamrożone truskawki i cukier (można go zastąpić miodem lub pominąć). Wszystko dokładnie zmiksować. Do lodowej masy wlać maślankę. Dokładnie wymieszać. Masą napełnić foremki do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić. Żeby wyjąć lody, wystarczy przytrzymać w dłoniach foremkę z lodem i po chwili można już go wyjąć.
Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe
Obrana i pokrojona w kostkę cukinia skarmelizowana w miodzie.
Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe
Ostudzona cukinia i zamrożone truskawki w misce blendera.
Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe
Zimna maślanka dodana do masy lodowej z misce blendera.
Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe
Gotowa masa lodowa przełożona do foremek do lodów na patyku.

Tagi:

cukinia lody