Sposób przygotowania:
Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe
Na rozgrzaną patelnię wlać miód i sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż płyn zacznie się mocno pienić i zmieniać kolor na brązowy. Cukinię obrać i pokroić w małą kostkę (bez pestek). Wrzucić ją na patelnię i wymieszać. Smażyć tak długo, aż cukinia zmięknie, a większość płynu odparuje. Cukinię ostudzić i przełożyć do miski blendera. Dodać do niej zamrożone truskawki i cukier (można go zastąpić miodem lub pominąć). Wszystko dokładnie zmiksować. Do lodowej masy wlać maślankę. Dokładnie wymieszać. Masą napełnić foremki do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić. Żeby wyjąć lody, wystarczy przytrzymać w dłoniach foremkę z lodem i po chwili można już go wyjąć.