Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Maślankowiec z rabarbarem

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Przepyszne ciasto.Autorką jest abbra

Maślankowiec z rabarbarem

Składniki:

Maślankowiec z rabarbarem

 

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
  • KRUSZONKA
  • ok 100 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • WIERZCH
  • ok 1/2 kg rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Maślankowiec z rabarbarem
Rabarbar obrać i pokroić w plasterki.Zasypać 3-4 łyżkami cukru.Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym.Następnie dodać płynne składniki,a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na blachę ( 36-26 centymetrów ) wyłożoną papierem do pieczenia.Twarde masło posiekać nożem wraz z mąką i cukrem.Palcami pokruszyć na drobne kuleczki.Ciasto posypać rabarbarem oraz kruszonką.Piec 30-35 ( do 50 ) minut w nagrzanym piekarniku.Ciasto jest pyszne również z innymi owocami np.wiśniami,truskawkami,śliwkami...lub dynią,która w smaku trochę przypomina brzoskwinię ( z własnych zapraw ).Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.Jak wspomniałam przepis należy do abbry.

Tagi:

jajko jajka