Sposób przygotowania:
Masło kurkowe
Kurki oczyścić - umyć w zimnej wodzie ( szybko by nie nasiąkły wodą ) . Rozsypać na papierowych ręcznikach kuchennych i osuszyć ( ja zostawiam po prostu by sobie spokojnie obeschły. Na bardzo dużej patelni lub w woku rozgrzać pół kostki masła i wrzucić kurki. Ja nie kroję ich bo potem i tak będą rozdrabniane więc szkoda czasu. Smażyć mieszając aż odparuje sok który puściły i lekko się zrumienią .Trwa to ok. 15 minut na średnim gazie . W trakcie smażenia lekko posolić. Dołożyć jeszcze pół kostki masła - doprowadzić do rozpuszczenia i smażyć 5 minut. Zdjąć z patelni do jakiegoś pojemnika i zostawić do ostygnięcia - w trakcie mieszać by masło nie osiadło na dnie a raczej oblepiało kurki. Kurki zmiksować na ,, strzępki " w Rozdrabniaczu lub Robocie ( lub zmielić na grubym sicie maszynki do mięsa ). Utrzeć z resztą miękkiego masła ( 1,5 kostki ) Uformować wałki - mnie z tej porcji wyszło 4 średnicy ok. 3 cm i długości ok. 10-12 cm . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki no ok. 6 godzin. Wyjąć - odwinąć i kroić nożem na plasterki grubości ok. 1 cm .Z tej porcji wyszło 30 porcji. Każdy zawinąć w osobny kawałek folii spożywczej . Przechowywać w zamrażarce . Przed podaniem wyjmować ok. 2 godzin wcześniej by masło zrobiło się plastyczne i topiło położone np. na gorącym kotlecie natychmiast.