2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Schab w warzywach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miła alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, pod taką warzywna kołderką mięso jest kruche i soczyste, polecam na codzienny jak i niedzielny obiad.

Schab w warzywach

Składniki:

Schab w warzywach

 

  • 5 grubych plastrów schabu bez kości
  • 5 -6 średnich marchewek
  • 3 cebule
  • Kawałek pora
  • 20 dag ostrego sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Koperek do posypania

Sposób przygotowania:

Schab w warzywach

ETAP 1:

Schab w warzywach
Mięso rozbić warzywa pokroić jak w przepisie

Mięso opłukać, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pora w krążki.

ETAP 2:

Schab w warzywach
część warzyw ułożyć na dnie potem mięso i znów warzywa

Na dnie żaroodpornego naczynia wyłożyć częsć warzyw wymieszanych ze sobą.

Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki, cebuli oraz pora. Oprószyć solą. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i musztardą . Potrawę przykryć folią aluminiową. Włożyć do zimnego piekarnika piec przez 1,5 godziny w 180*c na grzaniu góra-dół.

ETAP 3:

Schab w warzywach
rozsmarować majonez przykryć serem i upiec do miękkości

Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny. Aż schab będzie mięciutki.

Podawać posypany koperkiem z młodymi ziemniakami.