Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Maziak z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 34

Maziak z truskawkami- pyszne ciasto z owocami i galaretką. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto przygotować to ciasto.

Maziak z truskawkami

Składniki:

Maziak z truskawkami

Ciasto ciemne

  • 6 żółtek,
  • 2 całe jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju,

Ciasto jasne

  • 6 białek,
  • 1 kopiasta szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu 10%,
  • 100 ml oleju,

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 200g masła,

Dodatkowo

  • 500g świeżych truskawek,
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej,

Sposób przygotowania:

Maziak z truskawkami

Przygotowanie ciemnego ciasta

Maziak z truskawkami
Żółtka i jajka ucieram z cukrem. Dodaję pozostałe składniki i miksuję.

Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.

Przygotowanie jasnego ciasta

Maziak z truskawkami
Białka ubijam z cukrem. Dodaję mąkę kartoflankę, ocet i olej.

Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.

Pieczenie

Maziak z truskawkami
Naprzemiennie wykładam na blaszkę jasne i ciemne ciasto. Piekę.

Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

Przygotowanie masy budyniowej

Maziak z truskawkami
Gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z masłem i cukrem pudrem.

Z mleka odlewam 150 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, którym odlałam mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto.

Układanie owoców na ciescie

Maziak z truskawkami
Truskawki układam na cieście. Zalewam galaretką.

Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam na 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam truskawki na cieście. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.