krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Mazurek bakaliowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

żółtka gotowane,średnio nagrzany piekarnik,przygotować marmolade

Mazurek bakaliowy.

Składniki:

Mazurek bakaliowy.

 

  • 30dkg. mąki krupczatki
  • 15dkg. masła lub margaryny
  • 10dkg. cukru
  • 3 jajka
  • skurka cytrynowa
  • 50dkg. bakalii

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy.
przygotować i upiec kruche ciasto na jasnozłoty kolor.Mąkewymieszać z proszkiem posiekać z masłem dodać cukier przetarte żółtka przygotować bakalje rodzynki spłukać i osączyć migdały sparzyć i obrać[mogą być płatki migdałowe] wszystkie bakaljie pokroić w cienkie paski z wyjątkiem rodzynek upieczony placek posmarować lekko marmoladą ułożyć grubą warstwę bakalii przyżądzić polewę żółtko i jaja utrzeć z cukrem na sztywną piane dodać sok z cytryny i stopione masło zmielone migdały tartą bułke wymieszać masą tą zalać bakalie wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika piec 30minut