Sposób przygotowania:
Wiosenna sielanka
3 żółtka i 1 jajo wbij do miseczki, dodaj cukier oraz kilka kropel olejku waniliowego i ubijaj za pomocą miksera
na puszystą masę, dodaj wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Na końcu dodaj pianę ubitą na sztywno z dodatkiem szczypty soli - wymieszaj delikatnie.
Wylej ciasto na blaszkę mazurkową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
Przygotuj mase czekoladową.
Utrzyj miękką Kasia z dodatkiem cukru pudru, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę
z dodatkiem 1 łyżki mleka i 1 łyżki rumu - wymieszaj dokładnie.
Ostudzony biszkopt skrop sokiem brzoskwiniowym i posmaruj masą czekoladową.
Zostaw na środku owalny placek bez masy z przeznaczeniem na galaretkę (jeziorko).
Wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj wszystko do dekoracji.
Galaretkę niebieską przygotuj z soku owocowego, niebieskiego barwnika spożywczego i
żelatyny (wg przepisu na żelatynie)
lub uprość sobie zadanie i zrób jak ja - rozpuść niebieskie pianki Haribo i poczekaj aż stężeją w lodówce .
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z 1 łyżką rumu i za pomocą szprycy zrób koronkę na zimnym mazurku.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z dodatkiem łyżeczki rumu i za pomocą szprycy zrób
gałązki w górnej części mazurka.
W miejsce jeziora wlej tężejącą galaretkę, nie musi byc gładka - imitacja fal na wodzie.
Zrób dekoracje szuwarów wokół jeziorka i listki na gałązkach zielonym lukrem.
Osyp gałązki wiórkami kokosowymi, a w szuwarach wysyp posiekaną drobno skórkę w kształcie pałek wodnych i kwiatów.
Z brzoskwini wytnij kaczorki.
No i prawie finisz! Zagrzej pisaki lukrowe- dokończ dzieła dekoracji jak na zamieszczonym projekcie.
Zrób fotkę, bo szkoda by takie dzieło nie uwiecznić, po czym wstaw z chłodne miejsce.
Zaproś rodzinkę i przyjaciół na wspólna biesiadę - napewno zjedzą z przyjemnością kawalek wiosennego, czekoladowego mazurka .
na puszystą masę, dodaj wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Na końcu dodaj pianę ubitą na sztywno z dodatkiem szczypty soli - wymieszaj delikatnie.
Wylej ciasto na blaszkę mazurkową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
Przygotuj mase czekoladową.
Utrzyj miękką Kasia z dodatkiem cukru pudru, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę
z dodatkiem 1 łyżki mleka i 1 łyżki rumu - wymieszaj dokładnie.
Ostudzony biszkopt skrop sokiem brzoskwiniowym i posmaruj masą czekoladową.
Zostaw na środku owalny placek bez masy z przeznaczeniem na galaretkę (jeziorko).
Wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj wszystko do dekoracji.
Galaretkę niebieską przygotuj z soku owocowego, niebieskiego barwnika spożywczego i
żelatyny (wg przepisu na żelatynie)
lub uprość sobie zadanie i zrób jak ja - rozpuść niebieskie pianki Haribo i poczekaj aż stężeją w lodówce .
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z 1 łyżką rumu i za pomocą szprycy zrób koronkę na zimnym mazurku.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z dodatkiem łyżeczki rumu i za pomocą szprycy zrób
gałązki w górnej części mazurka.
W miejsce jeziora wlej tężejącą galaretkę, nie musi byc gładka - imitacja fal na wodzie.
Zrób dekoracje szuwarów wokół jeziorka i listki na gałązkach zielonym lukrem.
Osyp gałązki wiórkami kokosowymi, a w szuwarach wysyp posiekaną drobno skórkę w kształcie pałek wodnych i kwiatów.
Z brzoskwini wytnij kaczorki.
No i prawie finisz! Zagrzej pisaki lukrowe- dokończ dzieła dekoracji jak na zamieszczonym projekcie.
Zrób fotkę, bo szkoda by takie dzieło nie uwiecznić, po czym wstaw z chłodne miejsce.
Zaproś rodzinkę i przyjaciół na wspólna biesiadę - napewno zjedzą z przyjemnością kawalek wiosennego, czekoladowego mazurka .
Sarenka
Natala1210
jovi
jaNina
Niestety Jury się nie spodobał na tyle, by znalazł się w piatce najlepszych :(
Ale i tak miałam satysfakcję, bo spodobał się rodzince i był smaczny (na biszkopcie z kremem z dużą ilością czekolady i rumu) :)
kwiatula