jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wiosenna sielanka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To ciasto - mazurek zaprezentowane w Wielkanocnym konkursie Kasi, trochę się namęczyłam z koronkami z białej czekolady :P

Wiosenna sielanka

Składniki:

Wiosenna sielanka

 

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa czekoladowe: 15 dag Kasia
  • 20 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka zimnego mleka kondensowanego lub śmietanki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Do dagracji: kolorowe pisaki lukrowe
  • lukier zielony
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka rumu
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1/2 brzoskwini w puszce
  • kilka dag skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kokosu
  • 100ml soku z brzoskwini do skropienia biszkoptu
  • pół filiżanki galaretki niebieskiej

Sposób przygotowania:

Wiosenna sielanka
3 żółtka i 1 jajo wbij do miseczki, dodaj cukier oraz kilka kropel olejku waniliowego i ubijaj za pomocą miksera
na puszystą masę, dodaj wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Na końcu dodaj pianę ubitą na sztywno z dodatkiem szczypty soli - wymieszaj delikatnie.
Wylej ciasto na blaszkę mazurkową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
Przygotuj mase czekoladową.
Utrzyj miękką Kasia z dodatkiem cukru pudru, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę
z dodatkiem 1 łyżki mleka i 1 łyżki rumu - wymieszaj dokładnie.

Ostudzony biszkopt skrop sokiem brzoskwiniowym i posmaruj masą czekoladową.
Zostaw na środku owalny placek bez masy z przeznaczeniem na galaretkę (jeziorko).
Wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj wszystko do dekoracji.
Galaretkę niebieską przygotuj z soku owocowego, niebieskiego barwnika spożywczego i
żelatyny (wg przepisu na żelatynie)
lub uprość sobie zadanie i zrób jak ja - rozpuść niebieskie pianki Haribo i poczekaj aż stężeją w lodówce .
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z 1 łyżką rumu i za pomocą szprycy zrób koronkę na zimnym mazurku.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z dodatkiem łyżeczki rumu i za pomocą szprycy zrób
gałązki w górnej części mazurka.
W miejsce jeziora wlej tężejącą galaretkę, nie musi byc gładka - imitacja fal na wodzie.
Zrób dekoracje szuwarów wokół jeziorka i listki na gałązkach zielonym lukrem.
Osyp gałązki wiórkami kokosowymi, a w szuwarach wysyp posiekaną drobno skórkę w kształcie pałek wodnych i kwiatów.
Z brzoskwini wytnij kaczorki.
No i prawie finisz! Zagrzej pisaki lukrowe- dokończ dzieła dekoracji jak na zamieszczonym projekcie.
Zrób fotkę, bo szkoda by takie dzieło nie uwiecznić, po czym wstaw z chłodne miejsce.
Zaproś rodzinkę i przyjaciół na wspólna biesiadę - napewno zjedzą z przyjemnością kawalek wiosennego, czekoladowego mazurka .