agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

mazurek budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mazurek budyniowy od święta i na różne okazje.

mazurek budyniowy

Składniki:

mazurek budyniowy

 

  • 7-8 paczek herbatników (około 40 dag)
  • 3 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • łyżka margaryny
  • szklanka mleka
  • po łyżce:
  • pokruszonych orzechów włoskich, rodzynek i pokrojonych suszonych moreli
  • 3 torebki polewy czekoladowej
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

mazurek budyniowy
Dno i boki prostokątnej brytfanny wyłożyć herbatnikami. Ugotować budyń z dodatkiem margaryny, biorąc 2/3 porcji mleka przewidzianej w przepisie na opakowaniu. Do wystudzonego budyniu wsypać bakalie, wymieszać, wyłożyć masę na herbatniki, wyrównać powierzchnię, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Zrobić polewę i polać nią ciasto. Stygnącą polewę posypać wiórkami kokosowymi.Można przybrać mazurek bakaliami.

Tagi:

mazurek