Sposób przygotowania:
Mazurek chałwowyPrzygotowanie kruchego ciasta

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, wbijamy żółtka. Dodajemy posiekane, zimne masło i zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 175 st. C przez 25 minut. Studzimy.
Przygotowanie masy

Chałwę rozkruszamy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy posiekane masło i śmietanę. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie całość blendujemy na jednolitą masę. Pistacje obłupiamy, siekamy, dodajemy do masy.
Gotową masę rozsmarowujemy na kruchym cieście. Mazurek dekorujemy, np. czekoladą i płatkami migdałowymi ułożonymi na kształt bazi.
SylaUla