Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek chałwowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Święta wielkanocne nie mogą obyć się bez mazurków. Każdy ma swój ulubiony smak tego ciasta. U nas popularnością cieszy się mazurek chałwowy.

Mazurek chałwowy

Składniki:

Mazurek chałwowy

Na kruche ciasto:

Na masę:

  • 200 g chałwy waniliowej
  • 100 g masła
  • 30 ml śmietany 30%
  • mała garść pistacji

 

  • czekolada i płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek chałwowy

Przygotowanie kruchego ciasta

Mazurek chałwowy
Zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy je do lodówki

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, wbijamy żółtka. Dodajemy posiekane, zimne masło i zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 175 st. C przez 25 minut. Studzimy.

Przygotowanie masy

Mazurek chałwowy
Przygotowujemy masę z chałwy, masła i śmietany 30%

Chałwę rozkruszamy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy posiekane masło i śmietanę. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie całość blendujemy na jednolitą masę. Pistacje obłupiamy, siekamy, dodajemy do masy.
Gotową masę rozsmarowujemy na kruchym cieście. Mazurek dekorujemy, np. czekoladą i płatkami migdałowymi ułożonymi na kształt bazi.