Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowo-jabłkowy
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta. Także na przekątnej układamy zapleciony wałek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjmujemy i studzimy. WYPEŁNIENIE Z JABŁEK: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną masę wykładamy na jedną z połówek mazurka ( u mnie jest to dolna część). Dekorujemy płatkami migdałowymi i żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia. Między czasie przygotowujemy czekoladową część. WYPEŁNIENIE CZEKOLADOWE: Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy razem. Dodajemy do nich śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ostudzoną masę wylewamy na drugą część mazurka. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia. WYKOŃCZENIE: Z żurawiny wykonujemy środki kwiatków. Z migdałów płatki. Czekoladę rozpuszczamy i wykonujemy napis „Alleluja” na zastygniętej części czekoladowej.