jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mazurek czekoladowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mazurek bardzo ładnie się prezentuje:). Jest dwu smakowy, więc każdy może wybrać część, na którą ma właśnie ochotę: czy na soczyste i orzeźwiające jabłko, czy na słodką czekoladę:).

Mazurek czekoladowo-jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek czekoladowo-jabłkowy

 

  • Tortownica prostokątna
  • Ciasto:
  • 40 dag mąki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtko,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wypełnienie z jabłek:
  • 4 duże jabłka,
  • 0,5 galaretki cytrynowej,
  • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie)
  • Wypełnienie czekoladowe:
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej,
  • 0,5 galare5tki cytrynowej,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 7 dag masła,
  • 0,5 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe do dekoracji,
  • żurawina do dekoracji,
  • 1/3 tabliczki białej czekolady na napis

 

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowo-jabłkowy
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta. Także na przekątnej układamy zapleciony wałek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjmujemy i studzimy. WYPEŁNIENIE Z JABŁEK: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną masę wykładamy na jedną z połówek mazurka ( u mnie jest to dolna część). Dekorujemy płatkami migdałowymi i żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia. Między czasie przygotowujemy czekoladową część. WYPEŁNIENIE CZEKOLADOWE: Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy razem. Dodajemy do nich śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ostudzoną masę wylewamy na drugą część mazurka. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia. WYKOŃCZENIE: Z żurawiny wykonujemy środki kwiatków. Z migdałów płatki. Czekoladę rozpuszczamy i wykonujemy napis „Alleluja” na zastygniętej części czekoladowej.
Mazurek czekoladowo-jabłkowy
Ciastem wykładamy dno tortownicy. Obtaczamy go wałeczkami. Przedzielamy na połowę
Mazurek czekoladowo-jabłkowy
Jabłka smażymy około 10 minut. następnie dodajemy do nich galaretkę.
Mazurek czekoladowo-jabłkowy
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietaną. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę.
Mazurek czekoladowo-jabłkowy
Białą czekoladę rozpuszczamy. Wykonujemy nią napis.