Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Świąteczny sernik orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowy, delikatny serniczek na cudownej warstwie orzechowej. Zwieńczeniem tego dzieła jest delikatna połówka orzecha włoskiego.

Świąteczny sernik orzechowy

Składniki:

Świąteczny sernik orzechowy

Spód

  • 180 g ciasteczek zbożowych lub owsianych
  • 40 g masła roztopionego

Masa orzechowa

Masa serowa

  • 2 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 4 jaja L
  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka brązowego (trzcinowego) cukru

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik orzechowy
Spód:

Składniki umieszczamy w malakserze i mieszamy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w piekarniku tryb góra i dół przez 8 minut w temp. 175 stopni Celsjusza.

Masa orzechowa:

Składniki umieszczamy w rondelku oraz podgrzewamy mieszając. Gotujemy do zgęstnienia tj. około 10 minut. Wylać na upieczony spód.

Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować razem tylko do połączenia. Wylać na orzechowo-ciasteczkowy spód. Piec w temp 175 stopni Celsjusza przez 60 minut. Wystudzić w piekarniku a następnie trzymać w lodówce przez całą noc by "dojrzał".

Smacznych Świąt