Sposób przygotowania:
Mazurek jabłkowy
Mąkę oraz cukier mieszamy razem. Do tego dodajemy rozdrobnione masło oraz wbijamy osiem żółtek. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą i ugniatamy na ciasto. Ciasto kładziemy na formę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na złotawy kolor. Jabłka bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy ze środka gniazda nasionek, a następnie kroimy w małe kawałeczki. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Pokrojone jabłka oraz wyciśnięty sok z cytryn mieszamy razem i dodajemy do tego jeszcze cukier. Te wymieszane składniki smażymy razem. Usmażoną masą smarujemy wcześniej upieczone ciasto, a tą masę polewamy zrobioną polewą.
POLEWA:
Z cytryny wyciskamy sok, a następnie ucieramy go bardzo dokładnie z białkami oraz cukrem.
POLEWA:
Z cytryny wyciskamy sok, a następnie ucieramy go bardzo dokładnie z białkami oraz cukrem.