petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

mazurek kajmakowy, pachnacy wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na mazurek kajmakowy, pachnący wanilią:)

mazurek kajmakowy, pachnacy wanilią

Składniki:

mazurek kajmakowy, pachnacy wanilią

 

  • 20 dag maki, 2-3 łyzki cukru pudru, 10 dag masła, jajo, laska wanilii
  • Masa: 10 dag mleka w proszku, 15 dag cukru, 10 dag masła, łyzeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

mazurek kajmakowy, pachnacy wanilią
Z ciasta uformować kulę, włożyć na pół godziny do lodówki, po czym wyłozyć nim blache formując boki. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Mleko, cukier i wanilię wymieszać. Wlać 50 ml wrzatku, miksować do połączenia. Masło stopić i wlać do masy mlecznej. Całosc długo miksowac. Wylać na ciasto. I juz nie piec!