mazurek krakowski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świąteczny mazurek krakowski

mazurek krakowski

Składniki:

mazurek krakowski

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/3 kostki masła roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • masa makaronikowa:
  • 1 szklanka białego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka
  • olejek migdałowy
  • Lukier czekoladowy:
  • 3 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 kostki masła
  • esencja waniliowa

 

Sposób przygotowania:

mazurek krakowski
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtko.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 20 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować,przenieść na blachę i podpiec w temp.200s.c.Przyrządzić masę makaronikową: mak sparzyć,osączyć i łącznie z cukrem przepuścić 2 razy przez maszynkę.Dodać białka i olejek,lekko podgrzać w naczyniu ustawionym we wrzącej wodzie.Gotową masę wycisnąć przez tutkę na brzegi podpieczonego ciasta i powtórnie zapiec.Przygotować lukier;białka utrzeć z cukrem,pod koniec ucierania dodać kakao,masło i esencję waniliową.Ostudzony mazurek polukrować pośrodku,a po zastygnięciu przybrać konfiturami.

Tagi:

mak mazurek