Sposób przygotowania:
mazurek krakowski
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtko.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 20 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować,przenieść na blachę i podpiec w temp.200s.c.Przyrządzić masę makaronikową: mak sparzyć,osączyć i łącznie z cukrem przepuścić 2 razy przez maszynkę.Dodać białka i olejek,lekko podgrzać w naczyniu ustawionym we wrzącej wodzie.Gotową masę wycisnąć przez tutkę na brzegi podpieczonego ciasta i powtórnie zapiec.Przygotować lukier;białka utrzeć z cukrem,pod koniec ucierania dodać kakao,masło i esencję waniliową.Ostudzony mazurek polukrować pośrodku,a po zastygnięciu przybrać konfiturami.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtko.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 20 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować,przenieść na blachę i podpiec w temp.200s.c.Przyrządzić masę makaronikową: mak sparzyć,osączyć i łącznie z cukrem przepuścić 2 razy przez maszynkę.Dodać białka i olejek,lekko podgrzać w naczyniu ustawionym we wrzącej wodzie.Gotową masę wycisnąć przez tutkę na brzegi podpieczonego ciasta i powtórnie zapiec.Przygotować lukier;białka utrzeć z cukrem,pod koniec ucierania dodać kakao,masło i esencję waniliową.Ostudzony mazurek polukrować pośrodku,a po zastygnięciu przybrać konfiturami.