Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

Mazurek królewski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smakuje po królewsku!!!!!!!!!!

Mazurek królewski

Składniki:

Mazurek królewski

 

  • 6 jaj (2 całe; 4 żółtka),
  • piana z 4 białek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 20dkg masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1,5 proszku do pieczenia,
  • olejek migdałowy,

Sposób przygotowania:

Mazurek królewski
Masło z cukrem utrzeć na pulchną masę. Dodać jaja całe i 4 żółtka.Ucierać aż zrobi się jednolita masa. Śmietanę rozmieszać z proszkiem i zostawić do wyrośnięcia. Dodać do utartej masy. Dodać zapach. Ubić pianą z białek i na przemian połączyć z mąką dodając raz łyżkę piany, raz łyżkę mąki. Dodawać delikatnie, wymieszać nie rozbijając piany. Po upieczeniu można przełożyć konfiturą lub kremem, a po wierzchu posypać cukrem pudrem.