Sposób przygotowania:
Mazurek krówkowyETAP 1
CIASTO:
Mąki przesiewamy na stolnicę, wykonując z niej kopczyk. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta.
ETAP 2
Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach.
ETAP 3
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 - 0,7 cm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy dwa wałeczki, które zaplatamy ze sobą.
Z wykonanej przeplatanki wykonujemy ozdobny brzeg mazurka. Dodatkowo dno ciasta nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 25- 30 minut w 180˚C do zrumienienia.
ETAP 4
Upieczone ciasto studzimy.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE:
Odpakowane z papierków cukierki kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki i śmietankę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, płynnej masy krówkowej.
Jeszcze ciepłą masę wylewamy na kruche ciasto. Po jej równym rozprowadzeniu, na wierchu mazurka wykonujemy kwiatuszki z orzechów laskowych i płatków migdałowych.
Całość pozostawiamy do zastygnięcia masy.
Gotowe.
SylaUla
gusia1000