katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Mazurek na miodowym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Prosty a smaczny mazurek. Ciasto na mazurek ogólnie wszystkim znane, dodatki też. Nam bardzo smakuje.

Mazurek na miodowym cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mazurek na miodowym cieście

 

  • Ciasto

 

  • mąka ok 3 1/2szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • miód 4 łyżki
  • jajka 2 szt
  • soda 1,5 łyżeczki
  • masło albo margaryna 1 kostka (250)g

 

  • Krem

 

  • mleko 5 szkl
  • kasza manna 1,5 szkl
  • cukier ok 1/2 szkl
  • budyń jasny 1 op
  • masło 1 kostka (250)g
  • rodzynki 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 1 op

 

  • Dodatkowo

 

  • masa krówkowa 1 op
  • powidła

Sposób przygotowania:

Mazurek na miodowym cieście
Ciasto miodowe. Mieszamy mąkę, sodę, cukier, dodajemy masło albo margarynę i siekamy nożem. Wbijamy jajka, dodajemy miód i zagniatamy ciasto.

Częścią ciasta wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Pozostałą część dzielimy na dwie części tak byśmy upiekli jeszcze jeden blat takiej samej wielkości co poprzedni, a z pozostałego ciasta zrobili maleńkie kuleczki.

Tą częścią ciasta na blat wylepiamy spód przygotowanej blaszki i obkładamy brzegi tego blatu zrobionymi z pozostałego ciasta kuleczkami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.

Oba blaty ciasta studzimy.

Rodzynki płuczemy. Krem. Odlewamy część mleka i rozprowadzamy w nim budyń i cukier. Resztę mleka zagotować, gotujemy na nim mannę i budyń razem. Dodajemy przygotowane rodzynki i dodajemy też do masy masło. Energicznie mieszamy.

Gładki blat ciasta smarujemy powidłami i wykładamy mleczną masę. Równamy i przykrywamy drugim blatem kulkami do góry. Lekko dociskamy, smarujemy powidłami i masą krówkową.

Dowolnie dekorujemy. 
Mazurek na miodowym cieście
Ukrojony kawałek mazurka z mlecznym nadzieniem.

Tagi:

mazurek ciasta