elapolo

elapolo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Mini mazurki z masą krówkową i suszoną żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mazurki w wersji mini idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Polecam bo są naprawdę smaczne! i to bardzo!

Mini mazurki z masą krówkową i suszoną żurawiną

Składniki:

Mini mazurki z masą krówkową i suszoną żurawiną

 

  • Składniki;

 

 

  • 5 dag cukru pudru

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • Nadzienie;

 

 

 

  • 30 dag krówek

 

 

 

 

  • bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mini mazurki z masą krówkową i suszoną żurawiną
Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy od tego jak grubo nakładamy ciasta.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia.

Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek. Co jakiś czas mieszamy a na końcu dodajemy mleko.

Do lekko przestudzonej masy krówkowej wsypujemy wcześniej umyte a następnie osuszone owoce suszonej żurawiny.

Gdy tartaletki przestygną, napełniamy je masą żurawinową. Dekorujemy wedle pomysłu.