Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mazurek makowo-kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wierzch ozdobić dowolnie np. lukrem lub owocami.

Mazurek makowo-kokosowy

Składniki:

Mazurek makowo-kokosowy

 

  • Ciasto:
  • 10 białek
  • szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • szklanka mąki
  • szklanka maku
  • pól małego proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • żółtko
  • szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mazurek makowo-kokosowy
Białka ubić na sztywno i porcjami dodawać rozpuszczoną margarynę, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wypłukany suchy mak. Upiec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Do jednej szklanki mleka, dodać wiórka kokosowe, mąkę i wymieszać. Resztę zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, ciągle mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Budyń dodawać porcjami, ucierając ,aż masa uzyska jednolitą konsystencję . Wystudzone ciasto przekroić na równe części
i przełożyć masą.