rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Mazurek "Kokosowa princessa"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny wielkanocny mazurek, ze słodkim kokosowym kremem. Kruchy spód idealnie łączy się z masą. Polecam na przyszłość :)

Mazurek "Kokosowa princessa" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek "Kokosowa princessa"

 

  • Blacha 24x36:

 

  • Spód:
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Ciasto podzielić: do 3/4 dodać 2 łyżki kokosu, a do 1/4 ciasta 1 łyżeczkę kakao

 

  • Masa:
  • 100g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 50g mleka w proszku
  • 1 łyżka wody
  • 2 kokosowe princessy

 

  • Dodatkowo w zależności od pomysłu- dekoracje na wierzch :)

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek "Kokosowa princessa"
Spód: Mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka siekamy i zagniatamy. Do 3/4 części dodajemy kokos, ponownie zagniatamy. Pozostałą część łączymy z kakaem. Ciasto odkładamy do lodówki na ok 1 godz., następnie jasną część wałkujemy i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki. Z ciasta ciemnego formujemy warkocz o szerokości ok 2 cm. Oplatamy nim cały spód dookoła i lekko dociskamy. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Masa: Margarynę topimy, dodajemy przesiany cukier puder i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie mieszamy by nie było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylewamy na środek ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Studzimy. Mazurka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.
Mazurek "Kokosowa princessa"
Do posiekanego ciasta dodajemy dodatki: kokos i kakao
Mazurek "Kokosowa princessa"
Zagniatamy i odkładamy na ok godzinę do lodówki
Mazurek "Kokosowa princessa"
Z ciemnego ciasta formujemy warkocz i otulamy nim boki spodu mazurka
Mazurek "Kokosowa princessa"
Ciasto na mazurka wstawiamy na ok 20 minut do nagrzanego piekarnika

Tagi:

ciasto mazurek