Sposób przygotowania:
mazurek morelowy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka,skórkę cytrynową i cukier waniliowy.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Ciastem wyłożyć podłużną blachę,nakładając wokół brzegów ozdobny rancik z wałeczka o średnicy 1 cm.Naciąć wierzch wałeczka w ukośną kratkę,posmarować białkiem i podpiec w temp.200s.c przez 5-7 minut.Przyrządzić masę: dżem wymieszać z posiekanymi orzechami,rozsmarować równą warstwą na podpieczonym cieście,posypać drobno posiekaną skórką pomarańczową i podsuszyć.
Przesiać mąkę,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka,skórkę cytrynową i cukier waniliowy.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Ciastem wyłożyć podłużną blachę,nakładając wokół brzegów ozdobny rancik z wałeczka o średnicy 1 cm.Naciąć wierzch wałeczka w ukośną kratkę,posmarować białkiem i podpiec w temp.200s.c przez 5-7 minut.Przyrządzić masę: dżem wymieszać z posiekanymi orzechami,rozsmarować równą warstwą na podpieczonym cieście,posypać drobno posiekaną skórką pomarańczową i podsuszyć.