mazurek morelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smakowity mazurek świąteczny

mazurek morelowy

Składniki:

mazurek morelowy

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 białko do smarowania
  • Masa:
  • 3/4 słoika gęstego dżemu
  • 10 dag orzechów
  • smażona skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

mazurek morelowy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka,skórkę cytrynową i cukier waniliowy.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Ciastem wyłożyć podłużną blachę,nakładając wokół brzegów ozdobny rancik z wałeczka o średnicy 1 cm.Naciąć wierzch wałeczka w ukośną kratkę,posmarować białkiem i podpiec w temp.200s.c przez 5-7 minut.Przyrządzić masę: dżem wymieszać z posiekanymi orzechami,rozsmarować równą warstwą na podpieczonym cieście,posypać drobno posiekaną skórką pomarańczową i podsuszyć.

Tagi:

mazurek