Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mazurek orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do ciasta można dodać orzechy włoskie, laskowe lub arachidowe.

Mazurek orzechowy

Składniki:

Mazurek orzechowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowy
25 dag orzechów zmielić w maszynce lub zetrzeć na tarce pozostałe posiekać. Masło utrzeć na puszystą masę z 20 dag cukru pudru dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, wlać aromat, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.