dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Mazurek orzechowy na waflach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurek na waflach z miodem i orzechami.

Mazurek orzechowy na waflach

Składniki:

Mazurek orzechowy na waflach

 

  • 5 białek
  • 4 wafle (kwadratowe lub prostokątne)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 dag mieszanych łuskanych orzechów (np. włoskie, laskowe, pistacje)

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowy na waflach
Wodę zagotować, cukier przesypać do garnka, zalać wrzątkiem, dodać sok z cytryny, gotować przez chwilę na małym ogniu. Dodać podgrzany miód i ugotować dość gęsty syrop. Białka ubić na sztywną pianę. Gorący syrop przelewać cieniutkim strumieniem do piany, wciąż ubijając. Miskę z pianą postawić na garnku z gorącą wodą, ubijać, aż masa zgęstnieje. Miskę zdjąć, masę ubijać jeszcze chwilę, aż przestygnie. Dodać rozdrobnione orzechy, wymieszać, rozsmarować na jednym waflu, przykrywać kolejnym. Przykryć deseczką i odstawić na noc, aż masa zastygnie. Następnego dnia kroić na porcje.