Sposób przygotowania:
Nietypowy mazurek wg BuniUgotować jajka na twardo. Włożyć natychmiast do zimnej wody i zostawić by ostygły. Obrać ze skorupek.
Przekroić na połówki . Oddzielić żółtka od białek.
Utrzeć żółtka na pastę z majonezem- doprawić solą.
Wafel posmarować z jednej strony masłem.
Posmarować żółtkową pastą wafel.
Posmarować brzegi wafla warstwą masła tak by potem stanowiło ( masło) warstwę do której będzie można coś przykleić .
Usiekać drobno 2 puste ( bez żółtek) połówki białek .
Wafel posmarować warstwą żółtek
Wokół brzegu ułożyć otoczkę z usiekanych białek.
Zrobić ,, szlaczki,, z czarnego i czerwonego kawioru by wafel przypominał pisankę.
Usiekać koperek.
Obtoczyć brzegi wafla w koperku tak by zrobił się zielony rant.
Tak przygotowane mazurki można potem kroić na połówki lub ćwiartki lub podawać jako ,, jednoosobową,, porcję.
* Białka które pozostają można użyć do sałatki lub napełniać jakimiś farszami.