zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Mazurek stefankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny mazurek z kremem.

Mazurek stefankowy

Składniki:

Mazurek stefankowy

 

  • Ciasto stefankowe- 19 dag mąki, 16 dag cukru pudru, 16 dag masła, 4 jaja.
  • Krem- 24 dag masła, 12 dag cukru pudru, 3 jaja, 2 dag kakao, łyżka spirytusu.
  • Tabliczka czekolady lub polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Mazurek stefankowy
Masło z cukrem utrzeć tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany, powoli- ciągle ubijając- dodawać jaja, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać. Z ciasta upiec trzy jednakowe placki. Przeznaczone na krem masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo ubite na parze jaja z cukrem, kakao i spirytus. Ostudzone placki przełożyć kremem, ostatni posmarować kremem także z wierzchu i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu oblać mazurek rozpuszczoną czekoladą lub polewą i przed podaniem ostudzić.
Smacznego