dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Mazurek wiśniowy na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mazurek wiśniowy na herbatnikach

Mazurek wiśniowy na herbatnikach

Składniki:

Mazurek wiśniowy na herbatnikach

 

  • 3 opakowania herbatników
  • 1 słoiczek 150 ml marmolady wiśniowej
  • 1 słoik 250 ml konfitury wiśniowej
  • 1 opakowanie gotowego lukru
  • 1 kieliszek 30 ml wiśniówki
  • 1 opakowanie drobnych ciasteczek
  • kandyzowane i suszone owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek wiśniowy na herbatnikach
Marmoladę podgrzej i przetrzyj przez sitko. Spód prostokątnej formy wyłóż połową herbatników (ciastka układaj jedno przy drugim). Na nich rozsmaruj marmoladę i ułóż warstwę z pozostałych herbatników.
Z konfitury wybierz 3 łyżki galaretki bez owoców i lekko ja podgrzej. Pozostała konfiturę ostrożnie rozsmaruj na warstwie herbatników.
Torebkę z lukrem włóż do garnka z gorącą wodą. Gdy lukier się rozpuści, wymieszaj go z podgrzaną galaretką i wiśniówką. Przestudź, a następnie polej tym warstwę konfitury. brzegi mazurka udekoruj ciasteczkami, wierzch-owocami i melisą.