Sposób przygotowania:
Mazurek z bananami
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać wraz margaryną lub masłem na wiórki długim, ostrym nożem. Zrobić otworek i wbić żółtka oddzielone do białek, dodać śmietankę, cukier, proszek do pieczenia. Wyrobić, zagnieść w kulę ciasto kruche a potem schłodzić w lodówce przez 30 min. Banany opłukać, obrać ze skórek, obciąć końce i pokroić na plasterki. Skropić je również sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i przygotować masę kajmakową lub bezową z białek i cukru. Ciasto wyjąć i rozwałkować,a potem wylepić nim natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nagrzać piekarnik do 200 st .C i piec ciasto z 25-30 min. Wyjąć, wystudzić, a następnie wylać masę kajmakową, rozprowadzając ją łyżką lub łopatką kuchenną po powierzchni ciasta, a jak zastygnie ułożyć plasterki bananów w różne kształty lub w ramkę i polać je przez sitko likierem bananowym lub amaretto. Natomiast na masę bezową ubić pianę z białek z cukrem i dodatkiem soku cytrynowego i zapiec na wierzchu z 5 min. na cieście.