marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mazurek jest najpopularniejszym ciastem na Wielkanoc jak i babka lub sernik.Dziś polecam każdemu właśnie taki z bananami.

Mazurek z bananami

Składniki:

Mazurek z bananami

 

  • 300 g.mąki pszennej tortowej,
  • 4 żółtka,
  • 180 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia,
  • 4 duże banany dojrzałe,ale nie przejrzałe,
  • sok z cytryny do pokropienia,
  • 40 ml.likieru bananowego lub amaretto,
  • masa kajmakowa lub bezowa.

Sposób przygotowania:

Mazurek z bananami
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać wraz margaryną lub masłem na wiórki długim, ostrym nożem. Zrobić otworek i wbić żółtka oddzielone do białek, dodać śmietankę, cukier, proszek do pieczenia. Wyrobić, zagnieść w kulę ciasto kruche a potem schłodzić w lodówce przez 30 min. Banany opłukać, obrać ze skórek, obciąć końce i pokroić na plasterki. Skropić je również sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i przygotować masę kajmakową lub bezową z białek i cukru. Ciasto wyjąć i rozwałkować,a potem wylepić nim natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nagrzać piekarnik do 200 st .C i piec ciasto z 25-30 min. Wyjąć, wystudzić, a następnie wylać masę kajmakową, rozprowadzając ją łyżką lub łopatką kuchenną po powierzchni ciasta, a jak zastygnie ułożyć plasterki bananów w różne kształty lub w ramkę i polać je przez sitko likierem bananowym lub amaretto. Natomiast na masę bezową ubić pianę z białek z cukrem i dodatkiem soku cytrynowego i zapiec na wierzchu z 5 min. na cieście.

Tagi:

mazurek