Sposób przygotowania:
Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami
Banany obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z syropem, jajami i cukrem przy pomocy drewnianej lyzki. Stopniowo dodawać przesiana z kaszą i proszkiem do pieczenia mąkę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Ciasta wylać do natłuszczonych i posypanych mąką foremek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec każdą przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przestudzić i wyjąć z foremek. Do rondla wrzucamy masło oraz mleko, a gdy masło zacznie się roztapiać, dodajemy gotową masę krówkową i podgrzewamy do połączenia się składników. Lekko ciepłą, gęstniejącą masę wylewamy na ciasto bananowe i dekorujemy bakaliami i dowolnymi słodkościami. Przyznam, ze smak wiórek kokosowych z masą kajmakowa przypadł mi do gustu. Ciasto przez 3 dni zachowało świeżość.
evita0007
bernika
elzbieta8960
Natala1210
luna
yola