SUPERPRZEPIS

Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami

  • 6
  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Słodkie mazurki udekorowane bakaliami. Polecam spód bananowy, który jest miękki aromatyczny i smaczny. Na Wielkanoc.

Składniki:

Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami

 

  • Ciasto bananowe:
  • mąka pszenna - szklanka (o poj. 250ml),
  • cukier - szklanka,
  • dojrzale banany - 2 średniej wielkosci,
  • kasza manna - 1/3 szklanki
  • syrop klonowy (lub miód sztuczny) - 3 łyżki,
  • jaja -3,
  • olej - 0,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki,
  • aromat waniliowy,
  • tłuszcz i mąka do formy (u mnie 2 formy - owalna i większa, prostokątna),

 

  • Masa krówkowa:
  • masa krówkowa z puszki - 390g,
  • masło - 25g,
  • mleko - 2 łyżki,
  • cukier z wanilią Kamis - niepełna łyżeczka,

 

  • bakalie: suszona żurawina, pistacje, figi suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • wiórki kokosowe,
  • srebrne i złote kuleczki cukrowe,
  • posypka cukrowa, kolorowa.

 

Sposób przygotowania:

Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami
Banany obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z syropem, jajami i cukrem przy pomocy drewnianej lyzki. Stopniowo dodawać przesiana z kaszą i proszkiem do pieczenia mąkę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Ciasta wylać do natłuszczonych i posypanych mąką foremek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec każdą przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przestudzić i wyjąć z foremek. Do rondla wrzucamy masło oraz mleko, a gdy masło zacznie się roztapiać, dodajemy gotową masę krówkową i podgrzewamy do połączenia się składników. Lekko ciepłą, gęstniejącą masę wylewamy na ciasto bananowe i dekorujemy bakaliami i dowolnymi słodkościami. Przyznam, ze smak wiórek kokosowych z masą kajmakowa przypadł mi do gustu. Ciasto przez 3 dni zachowało świeżość.
Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami
Etap 1
Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami
Etap 2
Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami
Etap 3
Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami
Etap 4