Sposób przygotowania:
Mazurek z bezą i bakaliamiPrzygotuj kruche ciasto, posiekaj zimne masło, zagnieć z sypkimi składnikami, żółtkami i wodą. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez 1-2 godziny w lodówce. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim kwadratową foremkę, nakłuj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez kwadrans. Przygotuj bezę, białka ubij na sztywno z cukrem. Na schłodzonym podpieczonym spodzie rozsmaruj masę z białek, wierzch posyp bakaliami. Ustaw temperaturę w piekarniku na 90 stopni (termoobieg), wstaw do niego ciasto i piecz przy uchylonych drzwiczkach około półtorej godziny ( zależy jaki masz piekarnik) Kontroluj temperaturę, od tego zalezy czy bez będzie śnieżnobiała. Gotowy mazurek podziel na porcje i obdziel nim swoich bliskich.