kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Mazurek z bezą i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny mazurek z bakaliami,kruchą bezą, idealny do kawy i do herbaty, idealny na Wielkanoc, idealny na wiosnę

Mazurek z bezą i bakaliami

Składniki:

Mazurek z bezą i bakaliami

 

  • kruche ciasto:

 

 

 

  • beza:

 

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z bezą i bakaliami

Przygotuj kruche ciasto, posiekaj zimne masło, zagnieć z sypkimi składnikami, żółtkami i wodą. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez 1-2 godziny w lodówce. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim kwadratową foremkę, nakłuj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez kwadrans. Przygotuj bezę, białka ubij na sztywno z cukrem. Na schłodzonym podpieczonym spodzie rozsmaruj masę z białek, wierzch posyp bakaliami. Ustaw temperaturę w piekarniku na 90 stopni (termoobieg), wstaw do niego ciasto i piecz przy uchylonych drzwiczkach około półtorej godziny ( zależy jaki masz piekarnik) Kontroluj temperaturę, od tego zalezy czy bez będzie śnieżnobiała. Gotowy mazurek podziel na porcje i obdziel nim swoich bliskich.