SUPERPRZEPIS

Mazurek z masą aroniowo-żurawinową

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Mazurek z masą aroniowo-żurawinową

Mazurek o kwaskowym smaku, prosty do przygotowania. Ucierane ciasto spodoba się każdemu, kto nie lubi ręcznego robienia takiego ciasta.

Składniki:

Mazurek z masą aroniowo-żurawinową

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą aroniowo-żurawinową
CIASTO: miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem około 5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym. Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki, nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant z ciasta. Na wierzchu ciasta układamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.



Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię z fasolą i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia. Żurawinę kroimy na drobne kawałki, część zostawiamy do dekoracji. Rozdrobnioną żurawinę mieszamy z dżemem z aronii. Powstałą mieszaninę rozsmarowujemy równą warstwą na wystudzonym cieście. Wszystkie składniki masy dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji i wykładamy na wierzchu ciasta. Dekorujemy odłożoną żurawiną, czekoladową posypką i blanszowanymi migdałami. Mazurka przechowujemy w chłodzie, nie w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku na ciasto. *z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

Tagi:

mazurek