Sposób przygotowania:
Mazurek z kurczaczkiem marcepanowym.
Ugotować jajka na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek i ostrożnie naciąć białka, wyjmując z nich żółtka. Wymieszać je z mąką, masłem lub margaryną oraz cukrem. Wyrobić i zagnieść ciasto w kulę, włożyć w folię i zamrozić ok. 30 min. w zamrażarce. Po wyjęciu rozwałkować na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formie, nakłuć widelcem po całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do temp.180 st. C i piec ciasto z ok. 20 min. W tym czasie rozpuścić w rondelku połowę masy marcepanowej z opakowania wraz z odrobiną masła i soku cytrynowego z połówki świeżej cytryny bez pestek, mieszając cały czas na małym ogniu. Zestawić i ostudzić. Ciasto wyjąć i jak ostygnie rozprowadzić pędzelkiem silikonowym masę marcepanową na powierzchni ciasta formując kształt kurczaczka. Poza tym jako oczko wcisnąć kropelkę czekoladową w masę,a na dziobek i nóżki przeznaczyć czerwoną lub pomarańczową żelkę.