marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek z kurczaczkiem marcepanowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto do mazurka wyrobić, zagnieść i schłodzić 30 min. w zamrażarce.Upiec.Rozpuścić masę z masłem i sokiem.Uformować.

Mazurek z kurczaczkiem marcepanowym.

Składniki:

Mazurek z kurczaczkiem marcepanowym.

 

  • 4 ugotowane żółtka,
  • 30 dag.mąki pszennej,
  • 15 dag.cukru,
  • 20 dag.margaryny,
  • sok z połówki cytryny,
  • 100 g.masy marcepanowej do uformowania kurczaczka,
  • kropelka czekoladowa na oczko,
  • kawałek czerwonej podłużnej żelki na dziobek i nóżki,
  • 10 dag.masła lub margaryny,
  • papier do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Mazurek z kurczaczkiem marcepanowym.
Ugotować jajka na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek i ostrożnie naciąć białka, wyjmując z nich żółtka. Wymieszać je z mąką, masłem lub margaryną oraz cukrem. Wyrobić i zagnieść ciasto w kulę, włożyć w folię i zamrozić ok. 30 min. w zamrażarce. Po wyjęciu rozwałkować na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formie, nakłuć widelcem po całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do temp.180 st. C i piec ciasto z ok. 20 min. W tym czasie rozpuścić w rondelku połowę masy marcepanowej z opakowania wraz z odrobiną masła i soku cytrynowego z połówki świeżej cytryny bez pestek, mieszając cały czas na małym ogniu. Zestawić i ostudzić. Ciasto wyjąć i jak ostygnie rozprowadzić pędzelkiem silikonowym masę marcepanową na powierzchni ciasta formując kształt kurczaczka. Poza tym jako oczko wcisnąć kropelkę czekoladową w masę,a na dziobek i nóżki przeznaczyć czerwoną lub pomarańczową żelkę.

Tagi:

mazurek