SUPERPRZEPIS

Mazurek trójsmakowy z bakaliami

  • 12
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7
 Mazurek trójsmakowy z bakaliami Więcej zdjęć (3)

Bardzo delikatny i kruchy mazurek w kształcie jaja zdobiony masą karmelową, kremem orzechowym i chałwowym oraz bakaliami udekoruje wspaniale wielkanocny stół.

Składniki:

Mazurek trójsmakowy z bakaliami

 

  • 150 g masła
  • około 1 szklanki mąki
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 jajo
  • starta skórka z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów
  • rozkłócone jajo do posmarowania brzegów
  • krem: 150 g masła
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 3 łyżki masła orzechowego typu Nutella
  • 2 łyżki pokruszonej chałwy waniliowej
  • bakalie do dekoracji: migdały i morele
  • stopiona czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Mazurek trójsmakowy z bakaliami
Ucieramy masło w misie, dodajemy roztarte ugotowane żółtka, 1 jajo i cukier puder. Dodajemy nie przerywając ucierania orzechy, sok i skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy mąkę i szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wstawiamy je do lodówki na godzinę. Rozwałkujemy ciasto. Ze środka wykrawamy placek o kształcie jaja. Skrawki sklejamy razem, ponownie wałkujemy i kroimy na paseczki. Wyklejamy obwódkę wokół jajka i poprzeczne paseczki. Smarujemy brzegi rozkłóconym jajem. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut, do chwili, aż ładnie się zarumieni. Masło do kremu miksujemy do białości. Dzielimy na połowę. Jedną część miksujemy z masłem orzechowym, drugą z pokruszoną chałwą. Po ostudzeniu wklęsłe części mazurka smarujemy warstewką masy krówkowej. Dekorujemy bakaliami i kremami, a następnie stopioną czekoladą.
 Mazurek trójsmakowy z bakaliami
Rozwałkujemy ciasto. Ze środka wykrawamy placek o kształcie jaja. Skrawki sklejamy razem, ponownie wałkujemy i kroimy na paseczki. Wyklejamy obwódkę wokół jajka i poprzeczne paseczki.
 Mazurek trójsmakowy z bakaliami
Po ostudzeniu wklęsłe części mazurka smarujemy warstewką masy krówkowej.