Sposób przygotowania:
Mazurek trójsmakowy z bakaliami
Ucieramy masło w misie, dodajemy roztarte ugotowane żółtka, 1 jajo i cukier puder. Dodajemy nie przerywając ucierania orzechy, sok i skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy mąkę i szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wstawiamy je do lodówki na godzinę. Rozwałkujemy ciasto. Ze środka wykrawamy placek o kształcie jaja. Skrawki sklejamy razem, ponownie wałkujemy i kroimy na paseczki. Wyklejamy obwódkę wokół jajka i poprzeczne paseczki. Smarujemy brzegi rozkłóconym jajem. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut, do chwili, aż ładnie się zarumieni. Masło do kremu miksujemy do białości. Dzielimy na połowę. Jedną część miksujemy z masłem orzechowym, drugą z pokruszoną chałwą. Po ostudzeniu wklęsłe części mazurka smarujemy warstewką masy krówkowej. Dekorujemy bakaliami i kremami, a następnie stopioną czekoladą.
monikaT83
Ewa
2milutka
jaNina
Moniczko! Każdy mazurek własnoręcznie zrobiony jest piękny, Twój na pewno też :))
monikaT83
jaNina
Dziękuję! byłam i powiem Ci że jest pyszny!
edytaha
jaNina
Dziekuję Edytko!
zbysiowa
jaNina
Dzięki! ;)
mysza75
jaNina
:-) Dzięki!