ewelinam22

ewelinam22

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Mazurek wielkanocny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 2000
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Szybki, pyszny, fistaszkowo-orzeszkowy mazurek. W sam raz na święta wielkanocny. Ja uwielbiam przekładać dżemem wiśniowym.

Mazurek wielkanocny

Składniki:

Mazurek wielkanocny

 

  • na ciasto:
  • 150 g maki pszennej,
  • 100 g maki ziemniaczanej,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru i
  • 1 jajko.

 

  • na masę fistaszkową:

 

  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • 300 g masła orzechowego.
  • i dzem wisniowy do przelożenia

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i odłożyć na 1 godz do lodówki.  Wyłożyć ciastem formę, na której jest papier do pieczenia. Ja piekę mazurka w blaszce z piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni 30-40 min w zależności od piekarnika. Musi się ładnie rumienić.Śmietankę i cukier mieszać aż do zagotowania. Mieszając aż zgęstnieje około 20-30 min . Zdjąć z ognia, do gorącej masy dodać masło orzechowe solidnie mieszając.Na ostudzonym cieście posmarować dżemem wiśniowym, a później masą i można posypać orzeszkami. Pokroić ciasto na trzy części i każdego mazurka udekorować jak kto chce Ja udekorowałam później jeszcze lukrem i ozdobiłam masą czekoladową. Ciasto zostawić na parę godzin, aby przeszło składnikami. Smacznego