Sposób przygotowania:
Mazurek ze śliwkami
I. Do rondelka włożyć KASIĘ, wsypać cukier i kakao, dodać olej i wodę, Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska jedno¬litą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić,
2.Do przestudzonej masy dodać żółtka, wsypać mąkę przesianą przez
sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem wanili¬
no wym. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę
i delikatnie połączyć z ciastem.
3.Ciasto przełożyć do prostokątnej wąskiej formy posmarowanej KASIĄ
i wysypanej bułką tartą.
4.Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na cieście skórką
do spodu. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180cC.
5.Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
2.Do przestudzonej masy dodać żółtka, wsypać mąkę przesianą przez
sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem wanili¬
no wym. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę
i delikatnie połączyć z ciastem.
3.Ciasto przełożyć do prostokątnej wąskiej formy posmarowanej KASIĄ
i wysypanej bułką tartą.
4.Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na cieście skórką
do spodu. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180cC.
5.Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.