Sposób przygotowania:
Mazurska baba ziemniaczana
Oczyszczone ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach(ja używam blendera-szybciej). Boczek i cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej patelni rumienimy boczek z cebulą.Połowę skwarek odkładamy, resztę wraz z tłuszczem wkładamy do masy ziemniaczanej, dodajemy jaja, czosnek i doprawiamy do smaku dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do do posmarowanej tłuszczem formy warstwa powinna mieć około 5-6 cm i pieczemy około 2 godzin, aż boki i wierzch się zrumienią. Upieczoną gorącą babkę kroimy na kawałki i posypujemy skwarkami.
Masę przelewamy do do posmarowanej tłuszczem formy warstwa powinna mieć około 5-6 cm i pieczemy około 2 godzin, aż boki i wierzch się zrumienią. Upieczoną gorącą babkę kroimy na kawałki i posypujemy skwarkami.