Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Mazurska baba ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

taka tradycyjna potrawa mazurska bez boczku nazywa się ją bieda potrawa

Mazurska baba ziemniaczana

Składniki:

Mazurska baba ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Mazurska baba ziemniaczana
Oczyszczone ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach(ja używam blendera-szybciej). Boczek i cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej patelni rumienimy boczek z cebulą.Połowę skwarek odkładamy, resztę wraz z tłuszczem wkładamy do masy ziemniaczanej, dodajemy jaja, czosnek i doprawiamy do smaku dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do do posmarowanej tłuszczem formy warstwa powinna mieć około 5-6 cm i pieczemy około 2 godzin, aż boki i wierzch się zrumienią. Upieczoną gorącą babkę kroimy na kawałki i posypujemy skwarkami.