VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

SUPERPRZEPIS

Mazurskie Farszynki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja.

Mazurskie Farszynki

Składniki:

Mazurskie Farszynki

 

Sposób przygotowania:

Mazurskie Farszynki

ETAP 1:

Mazurskie Farszynki
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ubijamy. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.

ETAP 2:

Mazurskie Farszynki
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane - formujemy prostokąt

Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).

ETAP 3:

Mazurskie Farszynki
Do garnka wkładamy mięso i włoszczyznę, gotujemy

Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę.

ETAP 4:

Mazurskie Farszynki
Przygotowanym farszem napełniamy prostokąty, smażymy na rumiano

Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu (w tym mięso) łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.