Sposób przygotowania:
Mazurskie FarszynkiETAP 1:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ubijamy. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.
ETAP 2:
Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).
ETAP 3:
Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę.
ETAP 4:
Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu (w tym mięso) łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
karola25
VioletoweKucharzenie
karola25 napisał(a):