mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Farszynki mazurskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Farszynki pochodzą z Mazur, są to ziemniaczane krokieciki nadziane mięsem i jajkiem na twardo

Farszynki mazurskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Farszynki mazurskie

 

Sposób przygotowania:

Farszynki mazurskie
Ziemniaki gotuję, mielę, dodaję surowe jajka, sól, mąkę, a następnie wyrabiam ciasto.
Przygotowuję farsz: Mięso mielę razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Następnie wszystko mieszam na jednolitą masę.
Z ciasta formuje wałek, kroję go na kawałki, i formuje placuszki.
Na placuszki nakładam farsz, zawijam i kształtuje kotlety.
Podsmażam je na oleju aż do uzyskania złocistej barwy.
Danie najlepiej jest podawać z różnymi sosami i sałatkami.
Farszynki mazurskie
Do zmielonych ziemnoaków dodaję jajka, sól, mąkę i wyrabiam ciasto
Farszynki mazurskie
Z ciasta formuję wałek, kroję do na kawałki i formuję placuszki
Farszynki mazurskie
Na placuszki nakładam farsz, zawijam i formuję kotlety
Farszynki mazurskie
Kotleciki podsmażam na rozgrzanym oleju na złoty kolor