mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Medaliony w sosie marsala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Medaliony wieprzowe w sosie winnym

Medaliony w sosie marsala

Składniki:

Medaliony w sosie marsala

 

  • 12 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 500g polędwicy wieprzowej
  • 50g sera żółtego
  • 350g makaronu świderki,wstążki
  • 100ml wina marsala
  • 60g masła

 

Sposób przygotowania:

Medaliony w sosie marsala
Ser żółty zetrzeć na tarce. Pomidory osączyć z oleju i posiekać-zachować olej. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Chleb obrać ze skórki, pokrószyć. Jajka roztrzepać widelcem, dodać tymianek, sól,pieprz, wymieszać z chlebem tostowym. Dodać pomidory, orzechy i ser żółty,wymieszać dokładnie widelcem. Piekarnik rozgrzać do 230stopni. Polędwicę umyć, pokroić na plasterki, doprawić solą i pieprzem. Na oleju z pomidorów smażyć medaliony z polędwiczek z obu stron. Natłuścić naczynie żaroodporne. Mięso przekładać do naczynia. Na każdym kawałku ułożyć po dwie łyżki masy pomidorowej. Medaliony zapiekać około 10minut. Makaron ugotować wg przepisu. Wywar z pieczenia rozcieńczyć winem, dodać masło, dokładnie wymieszać,aż konsystencja będzie kremowa. Makaron podać z medalionami i sosem.