Sposób przygotowania:
Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkamiPrzygotowanie ciasta
Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy drożdże, sól, cukier. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wodę, a następnie oliwę.
Ciasto można zagniatać ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Zagniecione ciasto przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu
Cebulę przeznaczoną do sosu kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki.
Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię. Sos blendujemy.
Przygotowanie dodatków
Pieczarki i paprykę myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki, cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy najpierw cebulę, gdy będzie szklista dodajemy pieczarki. Gdy z pieczarek odparuje płyn, wrzucamy paprykę i smażymy do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem, oregano.
Przygotowanie dodatków - c.d.
Ser mozzarella kroimy w plasterki.
Umyte pomidory kroimy w plasterki.
Pieczenie pizzy
Ciasto rozwałkowujemy, nadajemy mu pożądany kształt, przekładamy na blachę do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy sos. Układamy dodatki: pieczarki, paprykę i cebulę z patelni, następnie plastry szynki i pomidorów, na koniec ser.
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 20 minut.
SylaUla
danielek