Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza z ciastem w nieco zdrowszej wersji (z dodatkiem mąki żytniej), za to z dodatkami na bogato: z pieczarkami, papryką, cebulą, pomidorami i szynką. Całość dopełnia obowiązkowy ser - świetnie sprawdza się mozzarella.

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami

Składniki:

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami

Na ciasto:

Na sos:

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami

Przygotowanie ciasta

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami
Ciasto można przygotować z mąki pszennej i żytniej bądź z samej mąki pszennej

Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy drożdże, sól, cukier. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wodę, a następnie oliwę.

Ciasto można zagniatać ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Zagniecione ciasto przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie sosu

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami
Sos najlepiej przygotować samemu, ale można dać też gotowy przecier pomidorowy

Cebulę przeznaczoną do sosu kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki.

Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię. Sos blendujemy.

Przygotowanie dodatków

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami
Pieczarki, cebulę i paprykę podsmażamy na oliwie

Pieczarki i paprykę myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki, cebulę w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy najpierw cebulę, gdy będzie szklista dodajemy pieczarki. Gdy z pieczarek odparuje płyn, wrzucamy paprykę i smażymy do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem, oregano.

Przygotowanie dodatków - c.d.

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami
Ser mozzarella kroimy w plasterki. Opcjonalnie, zamiast mozzarelli, można dać starty ser żółty.

Ser mozzarella kroimy w plasterki.

Umyte pomidory kroimy w plasterki.

Pieczenie pizzy

Pizza z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami
Na cieście rozsmarowujemy sos, układamy dodatki

Ciasto rozwałkowujemy, nadajemy mu pożądany kształt, przekładamy na blachę do pieczenia.

Na cieście rozsmarowujemy sos. Układamy dodatki: pieczarki, paprykę i cebulę z patelni, następnie plastry szynki i pomidorów, na koniec ser.

Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 20 minut.


Tagi:

pizza danie