agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Mega bułki wg Agabi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bułek tych użyłam do moich domowych hamburgerów

Mega bułki wg Agabi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mega bułki wg Agabi

 

  • mąka 2 1/2 szklanki
  • mąka krupczatka 1/2 szklanki
  • drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepła woda 300 ml

 

Sposób przygotowania:

Mega bułki wg Agabi
Mąkę oraz mąkę krupczatkę wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soli oraz 1 1/2 łyżeczki drożdży i wymieszać. Do składników suchych stopniowo dodawać ciepłą wodę, następnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przełożyć do czystej miski lekko posypać mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość( ja zostawiam ciasto na ok 2 godzinki). Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolnej wielkości kawałki. Ja potrzebowałam dużych bułek, więc kawałki były spore. Uformować z nich kulki i lekko spłaszczyć. Układać na papierze lub tacce do pieczenia. Pozostawić na ok 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp 180 stopni.
Mega bułki wg Agabi
ugnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objetości
Mega bułki wg Agabi
wyrośnięte ciasto podzielic na kawałki i uformować bułki

Tagi:

bułki