dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Meksykańska quinoa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jednogarnkowe danie inspirowane kuchnią meksykańską, do zrobienia w 20 minut. Pyszne, sycące danie, kolorowe od jesiennych warzyw :)

Meksykańska quinoa

Składniki:

Meksykańska quinoa

jednogarnkowe danie

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/3 szklanki kaszy quinoa
  • 2 szklanki wody
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Meksykańska quinoa
Na patelnię wlać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko zeszklić. dołożyć mięso mielone, krótko podsmażyć.

Wlać wodę, wsypać kaszę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

Pomidor i paprykę pokroić, razem z kukurydzą i fasolą dodać do mięsa, wymieszać.

Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.

Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.