Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Sałatka z quinoa, komosą ryżową czarną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odkąd biegam, zwracam uwagę na to co zjadam po treningu, aby nie oklapnąć, Komosa jest pełna magnezu, żelaza, manganu i miedzi, oraz nie zawiera glutenu. Fajna, nie obciążająca sałatka na kolację.

Sałatka z quinoa, komosą ryżową czarną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z quinoa, komosą ryżową czarną

 

  • 100 g komosy( zawiera magnez , mangan, miedź i żelazo,nie zawiera glutenu)
  • 2 liście laurowe i 2 goździki
  • szczypta soli
  • szklanka ugotowanej fasolki szparagowej (ja kupiłam w słoiku)
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej)
  • 1 pomidor
  • łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego
  • puszka tuńczyka w oleju (taką średnią).

Sposób przygotowania:

Sałatka z quinoa, komosą ryżową czarną
Podsmaż posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko.

Quinoa opłucz na małym sicie, wrzuć do małego garnka i zalej 200 g wody. Dodaj liście i goździki oraz sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut, wyłącz i zostaw do całkowitego wchłonięcia wody.

Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystkie składniki na talerzu i smacznego. 
Sałatka z quinoa, komosą ryżową czarną
Ugotuj komosę w 15-20 minut po przykryciem
Sałatka z quinoa, komosą ryżową czarną
Podsmaż cebulę z przyprawami i dodaj fasolkę szparagową