Sposób przygotowania:
Meksykańska wariacja z pęczakiem
Pęczak wypłukać, ugotować w 2 szklankach wody wraz z kostką rosołową dodać 2 liście laurowe i 4 ząbki czosnku (ok 25 minut- aż wygotuje się woda)do garnka wrzucić pół kostki masła i po połowie opakowania marchewki , groszku i mieszanki meksykańskiej, mieszać poczekać aż zmięknie. Karkówkę pokroić w plastry, natrzeć sola himalajską, pieprzem, dodać cząber, chili , wyciśnięty czosnek, wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek , podsmażyć z obu stron, podlać wodą i dusić. Ugotowany pęczak wymieszać z marchewką, groszkiem, mieszanka meksykańską, roszpunką, można dodać jeszcze kilka ząbków świeżo wyciśniętego czosnku. Danie podajemy na ciepło pęczak plus podduszona karkówka. Smacznego