Kachulec

Kachulec

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykańska wariacja z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pęczak z karkówką i warzywami na ostro. Doskonała potrawa na pochmurny zimny dzień, ponieważ bardzo rozgrzewa i cieszy oko kolorami :) jest przy tym bardzo sycące i mało kaloryczne - samo zdrowie .

Meksykańska wariacja z pęczakiem

Składniki:

Meksykańska wariacja z pęczakiem

 

  • Hortex- marchewka mini, mieszanka meksykańska, roszpunka, karkówka, czosnek, cebula, zioła, pieprz, sól, kostka rosołowa, masło

Sposób przygotowania:

Meksykańska wariacja z pęczakiem
Pęczak wypłukać, ugotować w 2 szklankach wody wraz z kostką rosołową dodać 2 liście laurowe i 4 ząbki czosnku (ok 25 minut- aż wygotuje się woda)do garnka wrzucić pół kostki masła i po połowie opakowania marchewki , groszku i mieszanki meksykańskiej, mieszać poczekać aż zmięknie. Karkówkę pokroić w plastry, natrzeć sola himalajską, pieprzem, dodać cząber, chili , wyciśnięty czosnek, wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek , podsmażyć z obu stron, podlać wodą i dusić. Ugotowany pęczak wymieszać z marchewką, groszkiem, mieszanka meksykańską, roszpunką, można dodać jeszcze kilka ząbków świeżo wyciśniętego czosnku. Danie podajemy na ciepło pęczak plus podduszona karkówka. Smacznego

Tagi:

zioła