Sposób przygotowania:
Meksykański warkocz z truskawkamiCiasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję zmieszane cukry oraz szczyptę soli i suche drożdże, mieszam wbijam jajka i dodaję żółtka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam, przykrywam ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
Nadzienie:
Miękkie masło ucieram z kakao,pieprzem cayenne, cynamonem, żółtkiem, cukrem oraz płatkami migdałowymi na jednolitą masę.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto, wałkuję na prostokąt, rozsmarowuję kakaowe nadzienie.
ETAP 4:
Posypuję pokrojonymi truskawkami.
ETAP 5:
Zawijam ciasto w ciasny rulon, jak roladę, lekko dociskam, następnie przecinam wzdłuż i połówki ciasta splatamy tak aby powstał warkocz.Przekładam na pergamin, piekę 30 minut w temp 170*c.Gotowy warkocz dekoruję płynną polewą z białej czekolady.
misia5
2milutka
a nic nie robię, odpoczywam , więc Monika wpadaj póki jeszcze cokolwiek zostało :) Dzięki!
SylaUla
2milutka
Bardzo dziękuję i zaręczam tak samo smakuje:)