2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Meksykański warkocz z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Szkoda, że zdjęcia nie oddają tego jak ten wypiek smakuje, dom pachnący ciastem drożdżowym, masa z dodatkiem pieprzu cayenne i truskawek, niebanalne a jakie smaczne połączenie!

Meksykański warkocz z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Meksykański warkocz z truskawkami

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 płaskie łyżki miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka holenderskiego kakao
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka pokrojonych świezych truskawek
  • biała czekolada do polania

Sposób przygotowania:

Meksykański warkocz z truskawkami

Ciasto:

Meksykański warkocz z truskawkami
ciasto drożdżowe przygotowuję wg przepisu

Mąkę przesiewam do miski, dodaję zmieszane cukry oraz szczyptę soli i suche drożdże, mieszam wbijam jajka i dodaję żółtka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam, przykrywam ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.

Nadzienie:

Meksykański warkocz z truskawkami
przygotowuję nadzienie z masła kakao, szczypty pieprzu oraz cynamonu

Miękkie masło ucieram z kakao,pieprzem cayenne, cynamonem, żółtkiem, cukrem oraz płatkami migdałowymi na jednolitą masę.

ETAP 3:

Meksykański warkocz z truskawkami
na rozwałkowanym cieście drożdżowym rozsmarowuję nadzienie

Wyrośnięte ciasto, wałkuję na prostokąt, rozsmarowuję kakaowe nadzienie.

ETAP 4:

Meksykański warkocz z truskawkami
na nadzienie posypuję świeze truskawki

Posypuję pokrojonymi truskawkami.

ETAP 5:

Meksykański warkocz z truskawkami
tak wygląda warkocz przed pieczeniem

Zawijam ciasto w ciasny rulon, jak roladę, lekko dociskam, następnie przecinam wzdłuż i połówki ciasta splatamy tak aby powstał warkocz.Przekładam na pergamin, piekę 30 minut w temp 170*c.Gotowy warkocz dekoruję płynną polewą z białej czekolady.