Sposób przygotowania:
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przeisewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte żółtka, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciato musi sięodklejać od brzegu (ew można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.
Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą wykładamy równomiernie wyrośniętym ciastem, smarujemy białkiem, odstawiamy na 10 minut, natępnie układamy rozmrożone truskawki, posypujemy kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, rękami rozgniatać grudki masła aż kruszonka będzie sypka), odstawić ponownie na 10 minut (w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto piec 25 minut.
W tym czasie przeisewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte żółtka, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciato musi sięodklejać od brzegu (ew można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.
Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą wykładamy równomiernie wyrośniętym ciastem, smarujemy białkiem, odstawiamy na 10 minut, natępnie układamy rozmrożone truskawki, posypujemy kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, rękami rozgniatać grudki masła aż kruszonka będzie sypka), odstawić ponownie na 10 minut (w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto piec 25 minut.
luna