Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Meksykańskie polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przyrządzone polędwiczki są idealne na każdą okazje. Przyrządzam je bardzo często, ponieważ zawsze smakują wyśmienicie. Moja rodzina pokochała ten smak od pierwszego kęsa. Posmakuj i przekonaj się sam.

Meksykańskie polędwiczki

Składniki:

Meksykańskie polędwiczki

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 10 łyżek ketchupu pikantnego
  • 6 łyżek soku z pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • ½ puszki kukurydzy

Sposób przygotowania:

Meksykańskie polędwiczki

I

Meksykańskie polędwiczki
Przygotowanie mięsa, mięso myję, osuszam, kroję, rozbijam, doprawiam i smażę na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myję, osuszam kroję w plastry i delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą. Następnie smażę na rozgrzanym oleju.

II

Meksykańskie polędwiczki
Przygotowanie sosu, czosnek, cebulę obieram, kroję drobno i smażę, dodaję pozostałe składniki i gotuję.

2. Na drugiej większej patelni na rozgrzanym oleju, smażę obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Wlewam ketchup, koncentrat pomidorowy, sok z pomarańcza, wsypuję majeranek, paprykę ostrą i gotuję do chwili połączenia się składników. Kukurydze odlewam z zalewy i dodaję do sosu.

III

4. Mięso po usmażeniu zanurzam w sosie i dwie minutki gotuję.
5. Danie gotowe, podaję z ryżem.
6. Smacznego.