Sposób przygotowania:
Boczek z czosnkiem z szybkowara
Świeży boczek ze skórką 1 płaski płat bez kości, oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z kucharkiem, solą.
Czosnkiem mocno natrzeć cały płat boczku, posypać majerankiem, papryką ostrą, słodką, pieprzem mielonym.
Zawinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką (zwykłe nici w 5 nitek robię) mocno, w szybkowarze na stopionym smalcu mocno zrumienić z każdej strony.
Wlać do szybkowara wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 60 minut na średnim ogniu, w szybkowarze wystudzić, wyjąć roladę boczkową na talerz (wywar można zamrozić do bigosu) i kroić w plasterki.
Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z kucharkiem, solą.
Czosnkiem mocno natrzeć cały płat boczku, posypać majerankiem, papryką ostrą, słodką, pieprzem mielonym.
Zawinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką (zwykłe nici w 5 nitek robię) mocno, w szybkowarze na stopionym smalcu mocno zrumienić z każdej strony.
Wlać do szybkowara wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 60 minut na średnim ogniu, w szybkowarze wystudzić, wyjąć roladę boczkową na talerz (wywar można zamrozić do bigosu) i kroić w plasterki.
Czekoladka 2
ziutula
Polecam, na różne mięsa do pieczywa i inne smakołyki...pozdrawiam.