ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Boczek z czosnkiem z szybkowara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada boczkowa mocno czosnkowa,majerankowa, paprykowa jest doskonałym mięsem do pieczywa, z szybkowara jest szybko gotowa.

Boczek z czosnkiem z szybkowara Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Boczek z czosnkiem z szybkowara

 

  • boczek świeży płat bez kości 1,80 kg,
  • czosnek 1 główka,
  • sól 2 łyżeczki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • majeranek 4 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 3 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • smalec 1 łyżeczka,
  • woda 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Boczek z czosnkiem z szybkowara
Świeży boczek ze skórką 1 płaski płat bez kości, oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z kucharkiem, solą.

Czosnkiem mocno natrzeć cały płat boczku, posypać majerankiem, papryką ostrą, słodką, pieprzem mielonym.

Zawinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką (zwykłe nici w 5 nitek robię) mocno, w szybkowarze na stopionym smalcu mocno zrumienić z każdej strony.

Wlać do szybkowara wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 60 minut na średnim ogniu, w szybkowarze wystudzić, wyjąć roladę boczkową na talerz (wywar można zamrozić do bigosu) i kroić w plasterki.
Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką-szybkowar
Wyciśniety czosnek dobrze wymieszać z solą, kucharkiem.
Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką-szybkowar
Dużo majeranku, mixu papryk do boczku jest dodrym dodatkiem.
Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką-szybkowar
Mocno zrumieniony boczek zwłaszcza skórka.
Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką-szybkowar
Boczek wystudzić i wyjąc, wywra do bigosu jest dobry.
Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką-szybkowar
Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką-szybkowar
Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką-szybkowar

Tagi:

dania boczek