kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Meksykańskie Guacamole

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Istnieje niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej przekąski zwanej guacamole. W podstawowej wersji awokado rozciera się z dodatkiem limonki i soli.

Meksykańskie Guacamole

Składniki:

Meksykańskie Guacamole

 

Sposób przygotowania:

Meksykańskie Guacamole
Awokado powinno być dojrzałe, jeśli nie jest owiń go gazeta i zostaw na 2-3 dni. Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Dodajemy dwa obrane z łupinek ząbki czosnku oraz sok z ½ limonki. Można dodać również jej startą skórkę co doda dodatkowego cytrusowego aromatu. Całość gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz chilli lub pieprzem cayenne. 

Tagi:

awokado